Friday, 15 May 2009

double.happiness.

assalamualaikum...

okay,hari ini aku memang bersyukur sangat2 pada Allah. alhamdulillah, aku dapat 2 berita gembira hari ini. first, aku lulus test jpj parking yang aku repeat hari ini. yeay!! i got p!;) and second, alhamdulillah aku dapat biasiswa mara. seriously, hari ini memang hari paling gembira buat aku. aku memang bersyukur sangat2. okay, let's move on...

tapi, dalam kegembiraan aku ini, aku ada dilemma. pasal lepas ini, mana aku nak pergi? mara ke utm? but, of course korang semua mesti kata pergi mara. yelah, bukan senang nak dapat belajar kat luar negara. sekali dalam seumur hidup tu. memang..aku pun pikir macam tu gak.

honestly, 2,3 bulan lepas, first thought aku, kalau aku dapat utm dengan mara. aku nak pergi utm tau. sebab kursus yang aku dapat kat utm itu, memang impian dan minat aku dari form 4 lagi. memang dah lama dah aku tanam cita2 nak ambil kejuruteraan. plus, aku pun tak minat bio. senang cakap, waktu spm, aku memang selalu menghadap buku fizik and addmath. sebab aku minat gila tahap dewa kat subjek2 itu.

before that, kursus yang aku mintak dan dapat kat mara ini, bioteknologi. of course la, tgk nama pon dah tau kan, mesti kena belajar pasal bio kan. fyi, aku mintak bioteknologi sebab result spm aku unfortunately kimia aku B. jadi, tak boleh mintak engineering. sedih gila la waktu tu.
so, antara banyak2 kursus yang aku boleh mintak dan aku macam berminat sikit ialah bioteknologi. yang lain tak tau la, memang tak menarik perhatian.

study overseas memang impian aku tapi bukan dengan bioteknologi.

tapi, bila aku tengok reaksi family aku terutama sekali parents aku la. aku rasa macam aku kena pergi mara itu. aku tahu, lepas ini, aku kena paksa diri aku belajar benda yang aku kurang minat. kalau ikutkan hati aku, aku memang nak pergi utm tapi bila aku dengar suara mak aku kat tepon bila dia dapat tahu aku dapat mara, tambah pulak dengan muka bapak aku waktu dia tengok kat webpage itu. aku rasa takpelah, baik aku pergi mara. aku tak sanggup nak hilangkan kegembiraan diorang. memang hati aku susah nak terima tapi aku akan cuba.

yelah, bak kata kawan high school aku, minat boleh dipupuk. takpelah, demi mak bapak aku, aku rasa aku pergi mara itu. walaupun hati aku kata tak nak tapi mana tahu, nanti aku suka bio pulak. who knows, right? hmm.. lega gila dapat lepas perasaan kat sini. i feel better now. insyaallah aku boleh.;)

anyway,congratulations to my friends, durrah, farhana said, aishah amalina because they also got the scholarship too. diorang je yang aku tahu setakat ini. kalau tahu yang lain, bagitahu aku. aku nak cakap tahniah kat dia.;)

11 comments:

hanis said...

alhamdulillah~(^-^)
i got too..

...cintajihad... said...

tahniah bella!!

apa2 pun jaga diri ye..

ak gembira kwn ak bahagia:)


gonna mish u so0 much!

Zahra said...

sygs,

solat istikharah ye..
Dia akan bagi pilihan terbaik;)

hajar said...

congrats bel!!
im sure u'll make the right choice.=)

silentdreamer said...

hanis>>gudluck 2 u 2!!

nazurah>>thnk u..i'll gonna miss u 2

zahra>>hmm btol 2 ima..

hajar>>thnk u!! i guess soo;)

seribu satu kenangan said...

bella,
uat plihan yg terbaek k!insyaALLAH nie rzeki utk ko blaja luar ngara...grab it n ushe mminati bio!hheheh:)

silentdreamer said...

izni>>ok2..insyaallah ak akn cube..;)
thnks byk2;)syg ko..

hakimansor said...

so gudluck bella!
ko xske bio tp aku minat gile ngan subjek ni.
haish.
tp aku xske fizik.
hehe.
nsb baik aku dpt course sains hayat!
lega sket!

nway,nk tny.
aishah amalina n farhana said dpt course pe?
dorg kne wat pesediaan kat mane?

Sabrina said...

hehe..
belle!!
tahniah ea..:)

silentdreamer said...

thnks sab!!;)

silentdreamer said...

hakim>>thnks for ur gudluck!! aishah kt banting sme cm ak farhana kat kuala nerang,kedah. tp ak x sure la dorg amek pe. medic kot??