Wednesday, 19 December 2012

Susah.hati.

Bie mengangkat baju di dalam raga untuk disidai. Zahirnya, memang Bie sedang menjemur kain. Namun, dalam kotak fikirannya, hanya Allah yang tahu apa yang sedang berlaku. 

"Kenapalah kau tak lepas Biotech, Bie! Teruknya kau! Padahal IB kau boleh je buat!", kesal hatinya. 

Suara lain pula menjawab; "Ni mesti sebab banyak sangat kerja D&T yg kau buat ni! Kalau kau relaks sikit, tak buat banyak kerja sangat mesti kau boleh lepas. Tengok Awin dengan Fatimah tu, lepas je Biotech!" 

Suara dari sudut lain pula menyahut; "Bukan! Bukan D&T sebab aku tak lepas Biotech! Bukan sebab D&T aku gagal. Aku gagal membahagikan masa dan tawazzun!"

"Memang! Kau memang teruk! Kau dah tahu kau banyak kerja lebih dari orang lain, kenapa kau tak bahagi masa betul-betul ha! Sekarang ni, nasi dah jadi bubur! Kau memang loser. Even summer pon kau fail nak maintain mutabaah amal kau. Kau tak plan langsung!", suara hati Bie memberontak. Bie menarik nafas menahan air matanya. 

Makin lama, makin lemah keyakinan dirinya. Bie tahu segala apa yang berlaku ni Allah dah tetapkan sejak azali lagi. Bukannya baru 2,3 saat sebelum dia membuka laman web universitinya untuk melihat keputusan peperiksaannya. Bie selalu mengingatkan dirinya bahawa inilah yang terbaik untuknya. Untuk D&T di tempat belajarnya, untuk dirinya sendiri pada masa ini dan akan datang. 

Semakin dia merasakan betapa losernya dirinya. Tak reti membahagi masa hingga akhirnya dia tahu ibunya agak sedih dengan keputusan yang dia terima. Masakan tidak, ibunya menyuruh dia meneruskan pelajarannya dalam Biology juga walapun dia terfikir untuk menukar kursus ke bidang yang lain, yang tidak menuntut untuk menghafal fakta. Ibunya juga melarang dia memberitahu kepada siapa pun hatta ahli keluarganya sendiri. Hanya ibu dan bapa Bie saja yang tahu. Yang lain cuma naqibahnya, Awin dan Fatimah yang mengetahui hal ini. 

Hatinya bertambah susah bila melihatkan keadaan rumahnya. Mahu solat di awal waktu tapi menunggu ahli keluarganya untuk berjemaah bersama yang selalu diselesaikan 1 atau 2 jam selepas azan berkumandang. 

Bie mengeluh. Masih banyak lagi takrifan musim panas yang perlu diselesaikan. Masing-masing menuntut dia untuk meluangkan masa di hadapan komputer ribanya. Kadang-kadang dia terlepas untuk melakukan kerja rumahnya seperti mana dia merancang. Padahal, Bie sudah berazam untuk menjadikan musim panas ini sebaik-baik medium untuk menawan hati ibu bapanya. 

Teringat dia akan kata-kata seorang ustaz sewaktu program musim panasnya yang lepas. 

"Jadikanlah kehadiran kita setelah menyertai D&T sebagai satu rahmat kepada keluarga kita. Jadikanlah kehadiran kita setelah menyertai D&T sebagai satu kunci untuk study kita lebih bagus. Jadikanlah kehadiran kita ini sebagai rahmat kepada masyarakat"

Allahhh...hati Bie bagai dirobek bila mengingat kembali bait-bait yang dikeluarkan oleh ustaz tersebut. Jauh..jauh. Sangat jauh dari rahmat dan Bie mengharap moga bukanlah malapetaka.

Kegusaran hati ini selalu menyebabkan Bie menyimpang membuat kerja lain. Patutnya dia perlu menjawab email tetapi apa yang dia lakukan ialah membuka laman web Youtube, moga ada video-video yang best yang boleh menenangkan hatinya yang gusar. Ternyata perbuatan itu cuma hanya satu perangkap untuk melengahkan lagi segala kerja takrifannya. 

Allahh...pandu hati ini. Tenangkan hati ini. Pada siapa lagi aku boleh mengadu. Hanya Kau saja yang Satu. Permudahkanlah segalanya ya Allah. Aku yakin ini yang terbaik buatku. Letakkanlah hatiku tsabat di atas jalan menuju redhaMu. Aminnn..

Bie menghabiskan ayat terakhirnya pada entri berjudul "Susah.hati". Dia menarik nafas dan menghembus. 

Mohon doa readers sekalian. Jazakallahu khair. 


susah.hati.

Assalamualaikum..

Aku susah hati sekarang ini. Tolong doakan aku. Jazakallahu khair.

Saturday, 1 December 2012

2 minggu mengenali Tanah Tumpahnya Darahku

Assalamualaikum..

Firstly, Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Thank you Allah for still giving me chance to make something good. I hope I did. I dont know. 

Okay, move on. 

Well, like what the title says. I just feel like wanna give you my 2 cents of what I feel now about my own country. My land. I must say this, I really like to call my country as Tanah Tumpahnya Darahku. It sounds cool to me. Okay merepek, I know but that's what I think of it. Just ignore that part. Sorry. 

It's been 2 weeks here in Malaysia. Baru je 9 bulan meninggalkan Malaysia nak tulis bajet macam 10 tahun sudah meninggalkan Malaysia kah? Aku tahu aku baru 9 bulan tinggalkan Malaysia tapi allow me to say something of what a person who left Malaysia for 9 months and how does it feels to come back to Malaysia after 9 months and how does somehow Auckland left something in me even just for 9 months. Right. Everyone's cool? Awesome. 

There are many awesome things that I found here in Malaysia but I just want to stress this one point besides all of the awesome things about Malaysia. 

Auckland itself, I mean people in Auckland has changed me in a way that I feel SECURE. Yes. Secure. That's what I feel exactly. There, you can walk alone and go wherever you like and sincerely, the environment and the people gave me this feeling. secure. You don't have to worry. No one will do bad thing to you as long you know what the rules are. Dont walk alone on Friday night and behave yourself. That's all. 
People are nice. You smile, they smile. Fin. 

*change to Malay*

Alhamdulillah selepas 2 minggu kembali di Malaysia. Aku rasa aku dapat apa yang Allah nak aku dapat pasal negara aku. Aku mengaku lah hari pertama, hari kedua memang aku terbawak lagi mode Auckland tu. Rasa secure atau selamat plus carefree meresap dalam diri aku. Jalan- jalan sana sini naik ktm pegi rumah orang. Pandang orang, senyum. Ada kakak tanya kat aku kat mana nak cari tandas, aku pon dengan cepatnya pergi tanya pakcik ktm kat mana boleh cari tandas. Jumpa makcik cashier senyum sambil cakap terima kasih walaupun dia tak senyum. Mood Auckland tu masih ada. 

Sampaila ke hari keempat aku kat tempat lahir aku ni..

Memang aku ingat sampai mati la hari ke-4 aku balik dari Auckland. Aku keluar dengan 2 orang akhawat. Sebagai anak jati Kuala Lumpur, aku rasa aku kena lah tolong untuk jadi tour guide (lah konon..haha) untuk 2 orang akhawat ni. Nak dijadikan cerita, waktu aku turun dari lrt masjid jamek. Ade la kakak2 kat luar LRT ni senyum bagi sim card free celcom kat aku. Aku pun ambik je la. Memang aku mati-mati ingat kakak2 ni sort of macam nak bagi pamphlet free where dia bagi kita amik and then blah. Aku rasa Auckland berjaya tanam sifat LURUS/HUSNU DZON (sila pilih yang mana anda suka) dalam diri aku. 

Tup tup. Rupa-rupanya, aku kena tipu dengan kakak-kakak tu. Diorang dah berjaya ambik salinan IC aku, bagi celcom postpaid yang mana aku kena bayar rm80 bila nama aku ada dalam sistem which is sampai sekarang tak masuk-masuk. Aku tak tahu sama ada diorg tu betul2 pekerja Celcom dan UMobile (oh ye, abang-abang UMobile bergabung dengan kakak-kakak Celcom untuk operasi ini) ataupun scam tipu orang, amik IC copy untuk buat kerja-kerja jahat. Serius aku tak tahu, Lepas-lepas tu, aku rasa macam diorang ni scam je tapi aku takde bukti nak tuduh diorang. 

Rasa bodoh sangat kena tipu takyah cakap la. Memang tensi aku dibuatnya. Balik Malaysia dengan niat nak try bawak satu benda baik untuk negara aku. Aku niat nak buat baik kat orang so that orang kat Malaysia dapat belajar something dari aku yang balik dari luar negara and try to practice kat Malaysia. Mungkin cara ni at least dapat ubah orang di Malaysia mungkin bukan semua tapi sikit pun jadilah. Cita-cita aku besarkan?! Tapi itulah, aku ni lurus sangat. Baik sangat sampai orang jahat dapat gunakan aku. Sedih bukan?! Memang aku sangat sedih!!

Petang tu, aku balik rumah dengan mak aku. Aku cerita kat dia apa jadi dan rupa-rupanya adik aku pun dah pernah kena tipu macam aku tapi dia kena tipu on the spot orang tu ambil rm15 dari dia. "Orang Celcom" jugak. Waktu aku balik dengan mak aku tu is waktu balik kerja. Tau je la kan Kuala Lumpur macamana jammed teruk. Semua orang berkejar-kejaran nak balik rumah and solat maghrib. Selalunya kalau kerja kat KL then rumah kau pulak kat Selangor memang konfem kau takkan dapat balik rumah before maghrib. Waktu maghrib tu lah, dahla tengah jammed. Something happened depan mata aku and mak aku. Unbelievable and unbearable untuk dilihat. 

Kereta putih depan kereta kami di lorong belah kanan kitorang kena ragut. I swear it happened so fast! I merely cannot smell that it was infact a bad thing is happening. Waktu tu aku dengan mak aku tengah borak tunggu lampu isyarat merah tukar ke hijau. Ada sebuah motor lalu tengah antara lane kereta kami and lane kereta belah kanan kami. 2 orang atas motor tu. Motor tu berhenti kat kereta putih tu. Then, motor tu macam senget sikit terjatuh atas cermin co-driver kereta putih tu. Memang first thing terlintas kat minda aku, aku ingat motor tu unbalanced terjatuh. Tapi rupa-rupanya penunggang kat belakang motor tu gunakan siku (aku tak nampak kalau ada hammer ke kat depan tangan dia sebab aku nampak siku dia je dari belakang) dia untuk pecahkan tingkap co-driver lepas tu terus ambik handbag driver (perempuan) kat dalam kereta putih tu. Benda tu memang cepat sangat berlaku sampai aku rasa handbag driver tu mesti atas seat co-driver. After that, terus motor tu blah dari situ. Kereta memang tak boleh gerak sebab waktu tu tengah jammed. Ya Allah, terkejut sangat! Mak aku jerit kat aku waktu dia nampak benda tu. Aku yang nampak terkedu terkejut sangat. Tak sangka!

Those 2 bad things happened on that day really suprised me. Aku memang tak sangka langsung. I had no idea that something bad is happening waktu tu. Yup, betullah kata orang tua-tua. Malang itu tak berbau! After that day onwards, memang hilang terus mood Auckland. Aku betul-betul trauma. Datang balik perasaan sebelum aku hidup di Auckland. Rasa insecure tu. Bila jalan kau kena pandang semua orang. Kalau kau nampak lelaki yang kau tak kenal yang happens to be berada dekat dengan kau, kau kena jaga-jaga. Get ready to lari or do whateva. Pegang handbag kau kuat-kuat. Kalau kau jalan kat jalan raya, kau kena jalan atas jalan lawan arus dengan kau. Hilang dah secure yang Auckland build up selama 9 bulan dalam diri aku. 

Niat aku bukanlah sebab aku nak mengagungkan mat saleh ke hape ke. Cuma aku sangat sedih la sebagai seorang hamba Allah yang bergelar muslim hidup di negara yang dikatakan negara Islam. Nilai Islam itu sendiri kurang. Islam itu maksudnya sejahtera bukan? Aku tengok kat TV ada lah pakcik ni bagi pendapat dia yang Malaysia lah antara negara Islam yang maju dan selamat aman damai berbanding negara arab (dia bagi contoh Syria). Kena bersyukur kerana kita hidup di Malaysia. Pakcik, saya mintak maaf. Saya rasa sama saja. Masyarakat kita tak aman. Mungkin Syria tak aman dengan cara Syria sendiri dan Malaysia tak aman dengan cara Malaysia sendiri.

As a Muslim, seriously I feel sad for my place. There are so many things that we have to work for. Ummah is sick. I'm really longing for the time where everyone is under the Islamic Caliph that we used to have where people live in peace. Even though there were some bad things happened yet the Caliph will make sure that the justice is practiced. Remember the story where this one lady had been disturbed by a man and what the Caliph of that time did?  He gave a warning to that man. If the guy did not apologise, he will set up the army force to catch him. Maybe the story is not the exact one but my point is the Caliph will stand up for those "little things" that our leaders see now. Why did I say that? Cause I'm not seeing any leader who did that. Women and people are being abused and no one can stop it. Even the men in society are among those who abused the victims instead of protecting the society. 

As a girl who live in my own country, my country taught me to trust no one. That my country is not a safe place. There's no way I can find peace when I walk around by myself. I think that's what every girl in my country feels maybe. 

maybe video ni boleh explain lebih apa yang aku nak cakap. "enjoy!"

There is only Allah who can take care of us. Ya Allah please keep everyone of us in safe as You are the most Strong and our Protector. Being close to you is the way to feel safe. There is no one I can hope for except for You. 

Bak kata signboard yang dipegang oleh seorang pakcik kat stadium waktu Malaysia lawan  Laos yang lepas, "Busuk-busuk Harimau Malaya pun orang kita jugak". Macam tu lah yang aku rasa dengan negara aku. "Busuk-busuk Malaysia pun tempat aku lahir jugak." Ini realiti negara aku. Ini realiti masyarakat aku. Kebanyakan masyarakat aku jauh dari Allah. Jauh dari Al-Quran dan Islam. Terperosok dalam kejahilan. Aku percaya hidup kita akan sejahtera kalau Islam itu semua di hati manusia. 

Actually, I speak this for myself. Aku balik summer ni, memang summer ni sangat susah untuk maintain. Diri sendiri pun tak dapat nak jaga macamana kau nak jaga ummah, bella! Aku ingat kat Auckland susah untuk tawazzun tapi rupanya kat Malaysia pun sama. Susah untuk tawazzun in terms of summer itu sendiri. 

Come on, bella! Bangun! Lepas jatuh, bangun! Jatuh lagi bangun lagi! Jangan putus asa untuk bangun! Carilah apa jua cara untuk bangkit. Bukanlah akhlak seorang Muslim itu berputus asa bak kata As-syahid Imam Hassan Al Banna. 

Jauh lagi perjalanan. Bangkit kembali. Ingat mati selalu, bella. Telah berlalu hari untuk mereka yang syahid. Sekarang peluang kau pulak untuk mencari syahid itu. Please grab it! 

Saya budak baru belajar. Tolong doakan saya. Jazakallahu khair. 

Friday, 16 November 2012

kena.tulis.jugak.sorry.

Assalamualaikum..

Aku tau aku sepatutnya tak tulis benda ni tapi aku tak boleh bendung la. Kena tulis jugak.

Hari ini, baru aku rasa kehilangannya. Sebelum ni, aku tak rasa sangat. Sini, tak ada kakak-kakak dinosaur macam Ireland. Kakak-kakak diorang buat medic. Duduk sana lama-lama sampai 5,6 tahun. Kat sini tak ada. Kat sini hanya ada kakak-kakak paling lama pun 4 tahun. 4 tahun tu satu dua kerat je.

Sedihnyaa lepas ni tinggal kami yang sedikit ni je. Tinggal kami yang baru nak belajar ini. Kakak-kakak yang ada hanya satu dua kerat je. Itupun kesian kat diorang. Takrifan makin banyak. Study makin susah. Adik-adik ramai yang kena jaga. Tak tahu dan tak pasti dengan masa depan Auckland. Masa depan aku sendiri pun aku tak pasti. Aku doa moga Allah beri kami yang terbaik. Terbaik buat kami untuk kami terus tsabat mencari redhaNya.

Aku yakin masa depan pasti lebih susah, pasti lebih mencabar. Dari dulu 20, 30 orang yang bergerak. Sekarang hanya tinggal separuh. HasbunAllahu wa ni'mal wakil. Hanya kepada Allah kami meminta pertolongan.

Memang aku tak suka berpisah dengan orang. Dulu waktu berpisah dengan Kabil, aku memang susah sangat nak terima. Tengokla fasa adaptation aku agak lama, aku boleh kata. Sekarang ni dengan Aufa pulak.

Benarlah apa yang seorang kakak ni kata dengan aku,

"Jangan risau. Semua ini Allah yang pegang. Kita hanya berusaha. Awak risau pasal apa yang akan berlaku tapi Allah ada perancangannya tersendiri. Awak risau takde orang. Allah akan hantarkan orang yang Dia nak."

The point is kita yang kena berusaha in whatever conditions.

Next year is not gonna be the same. I can see that next year Auckland will change and I hope it changes in a good way. Improvement.

Sangat sedih sebab lepas ni dah tak dapat buat kerja sama-sama dengan mereka. Masing-masing akan berada dan bergerak di medan masing-masing. Whatever happens, I pray that Allah bless us and make us stronger days by days.

Moga walau di mana jua pon kita berada, kita akan berjumpa lagi selagi kita tetap fi haza deen!

To my dearest akhawat (Auckland dan KMB jugak),
saya tujukan lagu ini untuk anda. Lagu ini memang sangat refresh niat dan semangat saya. Moga terus tsabat dan moga Allah redha dengan kita.

ghttp://www.youtube.com/watch?v=H-k6kiTz9Vg

Ehlam Ma'aya, akhwati!

Saling mendoakan insyaAllah ^_^ #pray4gaza&syria

Tuesday, 25 September 2012

feel.rasa.feeling.perasaan.

Assalamualaikum..
 
 
Kalau dulu aku ini seorang yang sangat mementingkan rasa..
Ye, rasa..perasaan. Sebab rasa itu yang mengubah aku. Perasaan tatkala aku betul-betul dapat merasakan bahawa bertuahnya menjadi seorang muslim itu, merasakan betapa mahunya aku untuk berada sedekat mungkin dengan Allah. semua rasa itu satu nikmat. mungkin jugak sebab aku ni perempuan. mungkin.
 
Tapi, memang perasaan bertuhankan Allah itu aku feel sedalam-dalamnya. kerana rasa itu datang bukan selalu. jarang. hanya certain waktu sahaja. rasa tenang dan bahagia bila mana bernafas itu aku sedar aku bernafas atas kasih sayangNya. anda pun mesti pernah rasa bukan?
 
memang perasaan itu sangat nikmat hingga satu waktu dulu aku anggap rasa itu yang menjadi kayu ukur tahap imanku. bila mana hati ini serabut dan tak tenang, aku anggap waktu itu iman aku lemah. begitulah sebaliknya.
 
sampai satu masa, seorang kakak berkata kepadaku,
 
"awak tak boleh bergantung pada rasa sahaja..sebab rasa itu bukanlah penentu kebenarannya. nun di gereja itu pun merasakan kedamaian dan dekat dengan apa yg dia percaya sebagai "tuhan". namun, kita tahu agama itu tidak benar, bukan?"
 
Dia menyambung lagi,
 
"bergantunglah kepada Allah sahaja. bila mana perasaan itu datang atau tidak, awak tetap berusaha untuk mendekatkan diri padaNya. bukan rasa yang kita cari, tapi mujahadah yang kita usahakan. rasa itu satu advantage."
 
pernah dengar satu cerita tentang seorang hamba?
 
pada hari itu, seorang hamba ini hendak bersolat, niat yang dipasang solatnya adalah kerana Allah. sewaktu dia bersolat, Allah mengurniakan kekhusyukkan dalam solatnya hingga dia merasakan sangat indah perasaan ketika bersolat.
 
maka, kali kedua dia bersolat niat yang dipasang lebih untuk merasai nikmatnya khusyuk ketika bersolat. teka apa yang berlaku? ya, hamba tersebut tidak khusyuk dalam solatnya. kerana apa? lihat kembali niatnya..bukan kerana Allah tetapi kerana khusyuk, kerana rasa.
 
Astaghfirullah. that what's happen to me, I should say.
 
Terlampau bergantung pada rasa sehingga rasa itu membayangi niat yg utama, kerana Allah. Lillahi taala itu yang utama, nikmat perasaan itu satu bonus sahaja. Takkan mahu bergantung pada rasa. Bila rasa bahagia baru struggle berusaha. Bila serabut, terus tak bersemangat. That's not the way!
 
Bersungguh-sungguh dalam keadaan susah dan senang, bella.
 
That's it.
 
p/s: post ini sangat serius bukan? memang perlu kerana post ini seriuuusss tahap tak hengat!
p/s: doakan saya..saya tengah struggle neh. >_<

Saturday, 15 September 2012

KITA?

source

Assalamualaikum...

Musuh itu takkan lenyap sampai bila-bila,
Al-Haq itu pasti ada penentangnya,
Islam itu pasti ada musuhnya.
Dan sejelas-jelas musuh kita adalah syaitonirrajim

Aku tidak risau tentang mereka musuh-musuh Allah ini
kerana aku yakin dan sangat percaya bahawa
di satu hari nanti
di hari yang bersejarah itu
mereka semua akan mendapat balasan setimpalnya.

Pada hari itu,
mereka takkan dapat lari ke mana-mana.
Mereka akan diseksa di dalam api neraka.
Di saat Allah mengatakan kepada mereka,
"NAH! Rasakanlah azab seksaan-Ku yang pedih ini!"

Pada hari itu,
keadilan akan tertegak,
hukuman azab dijalankan.
Hati yang mana tidak lega saat melihat keadilan itu terlaksana..
Hati yang mana tidak lega bila melihat musuh-musuh Allah dan Rasulullah diseksa
atas apa yang selama ini mereka lakukan di dunia ini sewenang-wenangnya.
Hati mana..!

Hati ini,
di saat ini,
sakit, pedih, pilu
melihat mereka sesuka hati mencaci, memaki, memperkotak-katikkan Allah dan Rasul.
Hati ini meronta-ronta berdoa,
"Ya Allah, Kau berikanlah azab seksaan yang maha dahsyat kepada mereka!"
Tatkala tidak dapat aku hamburkan kemarahanku ini melalui lisanku,
hanya memendam amarahku jauh-jauh dalam sanubari..
sungguh aku pedih menahan amarah ini!

Namun,
apa yang aku lebih risaukan,
apa yang aku lebih khuatirkan,
bukanlah mereka musuh-musuh Allah itu..
tetapi aku, kau dan kita,
umat Muhammad,
para hamba Allah sekalian.
Aku lebih risaukan kita,
KITA,
mereka yang menglafazkan syahadatain itu.
Ya, aku lebih risaukan kita.

Sejauh mana usaha kita untuk membuktikan Islam itu indah?
Sejauh mana usaha kita untuk menunjukkan bahawa Islam itu Al-Haq?
Sejauh mana kita bangga bahawa Islam itu agama kita?
Cukup, aku yakin kamu faham maksudku ini.

Wahai hati-hati yang bertuhankan Allah,
renung kembali diri kita..
tatkala membaca ayat-ayat cintaNya, adakah waktunya hati kita tersentuh?
tatkala berjalan di bumiNya, adakah waktunya hati kita teringat kepadaNya?
tatkala melihat manusia, adakah terpalit di hati kita rasa sedih mengenangkan nasib manusia yang lari jauh dari Islam ini?
Masa yang diberikan oleh Allah kepada kita, bagaimana kita mengisinya?

Musuh-musuh Allah itu kesudahannya
sudah ditulis azab neraka..
Para rasul dan para mu'minin terdahulu itu kesudahannya
sudah pasti kenikmatan syurga..
Kita, yang bernyawa di dunia ini?
Apa kesudahan kita?

Bangunlah! Sedarlah! Bahawa duniawi yang kita sanjungi ini tidak punya apa-apa di akhirat kelak!

P/s: sangat runsing dengan keadaan sekarang. sebagai muslim yang berwarganegara Malaysia, aku melihat saudara-saudara muslim setanah airku diserang bertubi-tubi dari dalam dan luar negara oleh mereka puak jahiliyyah yang sangat tersusun perancangannya.

Tuesday, 14 August 2012

hold.up.bella.hold.up!

This video is what I think about myself now. Pathetic, right? Juju, I feel you. We think we dont have time but Allah who gives the time. O Allah, please give me strength!

"I dont know what happens to me in the future but one thing I'm really sure right now is Allah is with me"
 >_<

Mohon doa kalian, readers!

http://www.youtube.com/watch?v=03MMW2cUWK8&feature=g-all-lik

Wednesday, 8 August 2012

dig.it.by.yourself.

Assalamualaikum..



Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulilahhh. Memang segala nikmat yg Allah bagi kat aku ni tak cukup dengan  menyebut kalimah hamdalah ni. Betapa aku rasa sangat bersyukur dapat dipilih menjadi salah seorang dari hamba Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Sentiasa merasai kasih sayang daripadaNya.

Bila mana aku banyak diuji dengan sesuatu yang baru, tak sangka pada masa yang sama Allah menghadirkan pertolonganNya melalui mereka yang hadir dalam hidup aku. Memang mereka itu tidaklah menyelesaikan masalah aku dengan serta-merta tapi bila mana Allah menghadirkan memaknai kehadiran Allah melalui mereka, Subhanallah sangat indah!

Alhamdulillah Allah menempatkan aku dalam kalangan hamba-hambaNya yang beriman. Bila mendengar apa yang mereka katakan, terasa kasih sayang Allah di situ. Bila mana aku tidak menyangka hadirnya kasih sayang Allah di situ, di situ jugaklah Allah suluhkan kasih sayangNya dengan secerah-cerahnya supaya aku dapat melihat. Alhamdulillah Allah memberi aku teladan-teladan yang aku pelajari satu persatu. Setiap dari mereka ada teladan yang tersendiri. Setiap dari mereka ada tarbiyah untuk diriku ini. Untuk aku muhasabah diri ini kembali sejauh mana aku ikhlas untuk berjuang kerana Allah, untuk Allah dan bersama Allah.

2 jam yang lepas Allah jadikan satu suluhan atau pancaran kasih sayangNya untuk aku lebih memaknai apa yang aku lakukan di sini. Apa yang aku dengar adalah yang biasa kita dengar. Tak ada yang unik. Sumpah. Tapi bila mana Allah memberi rasa melalui hati, di situlah perasaan itu bertakung menyejukkan kalbu. Sungguh, aku sangat bersyukur kepada Allah dengan kehadiran setiap manusia dalam hidupku. Hatta di sini hinggalah ke tanah tumpahnya darahku dan seluruh dunia. Masing-masing membawa erti tarbiyyah untuk aku pelajari dan teladani.

_______________________________________________________________________

Sesi survey memang sangat mencungkil kembali apa sebenarnya yang aku lakukan di dunia ini. Sumpah aku katakan bahawa orang yang memberi taujih tadi tak ada terpalit sikit pun usaha untuk bercakap "Tengoklah diri kita sekarang...". Tapi melalui pengalaman hidupnya Allah hadirkan satu keyakinan, satu refleksi untuk aku fikir kembali "What is the true essence of being a daie?" Mungkin juga kerana di sini, tazkiyyah nafs itu sangat tidak sempat kita berkongsi bersama kerana masing-masing punya kerja dan komitmen yang perlu dilunaskan supaya dakwah dan tarbiyah itu akan terus berjalan di bumi Auckland ini. Setiap hari memikirkan masalah dan hal-hal yang perlu diselesaikan. Temanya sama cuma orang seperti aku ini masalahnya berskala kecil berbanding dari kakak-kakak yang lebih berskala besar masalah dan hal yang perlu difikirkan.

Aku sangat faham bahawa tazkiyyah nafs atau kekuatan dalaman itu perlu kita gali sendiri memandangkan kita bukanlah lagi adik-adik yang manja menunggu dengan mulut terbuka untuk disuapkan makanan ke dalamnya. Bukan! Kita perlu mencari sendiri.

Tapi Alhamdulillah sangat-sangat bila Allah takdirkan untuk adakan sesi membasahkan hati tadi melalui hamba-hambaNya yang terpilih. Sungguh, aku rasa tak layak sangat untuk dapat segala nikmat yang Allah berikan kepada aku bila melihatkan dosa-dosa yang banyak sangat aku lakukan. Sumpah banyak! Aku mengaku masih banyakkkk lagi lompong- lompong yang perlu diisi.

Okey back to main point,

The true essence of being a daie. Ringkasnya aku memberi kata-kata hikmah yang keluar dari mulut ukht ni tadi. (these are not the exact words)

"Jagalah Allah nescaya Allah akan menjagamu. Tegakkan Allah dalam dirimu nescaya apa yang Allah redha itu akan terkeluar melalui setiap gerakan, percakapan dan segala-galanya yang ada pada dirimu."

"Pandanglah setiap manusia dengan kasih sayang sebagaimana Rasulullah melihat umatnya sewaktu beruzlah di Gua Hira'. Rasulullah itu bukannya menyembunyikan diri di gua itu tapi Rasulullah naik ke atas gunung itu untuk melihat umatnya dari tempat yang tinggi dan berfikir apakah solusinya.."

"Penuhkan hatimu dengan Iman. Maka hilanglah segala hasad, dengki, dendam dan jahiliyah dalam hatimu."

"Bekas-bekas jahiliyah dalam hidup kita itu adalah tanda-tanda dosa. Tanda-tanda dosa itu satu bentuk kasih sayang Allah terhadap hambaNya supaya menjadi motivasi untuk lebih mendekatiNya."

__________________________________________________________________________

Honestly, sekarang ini aku di tahap yang asyik mem-push-kan diri aku untuk bekerja kuat in DnT and study so that aku dapat menjadi hambaNya yang terpilih untuk ke syurgaNya itu. Tapi sekarang ini, aku sampai dah fasa dissolve dalam menjadi ansarullah hingga aku lupa menjadi ahli sufi itu. *analogi je ni* Aku tak tahu sama ada aku sendiri tak sedar atau aku sendiri tak punya masa untuk melakukannya atau aku sendiri tak punya masa untuk memikirkannya. But again, aku jelas and aku faham yang dalam ketidaksempatan aku untuk menjadi 'sufi' itu, aku perlu jugak untuk mengerjakannya! Dari mana lagi sumber kekuatan itu..dari mana lagi pedoman yang aku perlu teladani itu..kalau bukanlah dari Allah yang Maha Mengurniakan segala rahmatNya.

Menjadi murabbi rabbani itu payah.
Mempunyai jiwa rabbani itu susah.

Aku nampak bahawa masih jauh lagi untuk aku menjadi seperti itu. Jauh lagi aku untuk capai kemenangan yang agung itu- keredhaanNya. Maka, aku mohon doa kalian dan aku pohonkan doa padaNya moga kita semua dapat merasai nikmat bertuhankan Allah itu dalam segenap ruang hidup kita. Moga perasaan penat dan tak larat yang menguasai diri kita itu Allah gantikan dengan keindahan memaknai kasih sayangNya. Perasaan ini memang takkan bertahan lama jadi aku berharap moga Allah mengurniakan perasaan ini selalu hadir dalam hati kita.

Kita mungkin ada semangat juang seperti para sahabat di luar tapi semangat sufi seperti mereka di dalam? Untuk aku, itu sangat jauh sekali. 

Moga Allah redha dengan kita.. Allahumma amin!



Tuesday, 7 August 2012

Nak.main.kat.syurga.banyak.kali.boleh?

Assalamualaikum..



Alhamdulillah Allah masih lagi bagi kesempatan kepada aku untuk berada bulan istmewaNya sehingga malam ke-19 ni. Rasa cepat sangat masa berlalu. Serius, memang cepat. Tak terkejar aku dibuatnya.

Hari ini, alhamdulillah, Allah memberi masa yang lapang as in masa yg cukup utk aku siapkan segala pre-lab & readings yg perlu dihabiskan utk labs this week. Alhamdulillahhhh...takut jugak sebenarnya, bila kita ada masa lapang, apa benda la yang kita akan isi...?

Tadi, waktu keluar dari prayer room uni, sempat la jugak aku toleh kat recreation centre tengok apa yg berlaku. Actually, waktu aku nak pergi ke prayer room before that aku dah nampak tiang gol netball kat dalam recreation centre tu, cume takde orang je. Tapi, bila aku keluar dari prayer room nak ke short loan tu, aku nampakla ade netball match. Tak tahula kenapa tapi bila dah suka tu, memang terus kaki ni automatik jalan masuk ke recreation centre tu. Usha netball match tu. Aku tak tahu la team ape yang main, aku tak kenal sorang pon kat situ. Aku just masuk buat muka selenge and tengok je game kat situ for about 10 minutes then aku keluar dari situ straight terus ke short loan. 

Memang tak boleh nak bendung tahap kerinduan nak bermain netball ni. Aduiihhh...rindu nak pegang bola ni, hanya Allah je tahu. Rindu nak berlari, melompat tangkap bola, shoot bola hanya Allah je yang tahu. Dah dekat setahun aku tak pegang bola netball. Frankly saying, aku memang sedih sangat bila datang sini tengok takde outdoor court for netball. Baru aku plan nak beli bola then bolehla selalu aku datang outdoor court main shoot bola macam kat kmb dulu. Shoot sambil lepas stress. Tapi, takde. Kat Auckland ni, langsung takde outdoor court. Indoor court tu susah nak dapat plus kena bayar since aku ni takde gym membership. 

Sebenarnya ade je event untuk malaysia students lawan netball dengan lokaliti-lokaliti yang berbeza tapi aku tak boleh nak masuk event tu atas sebab-sebab yang tertentu. Tahu je lah kan..bila cuti memang ada benda yang lebih penting harus dilakukan. Ada benda yang lebh penting dari netball tu..

So far, aku boleh je hilangkan perasaan yearning sangat-sangat nak main netball tu cuma bila aku nampak orang main netball, perasaan tu datang dengan cepatnya. Pernah je aku nangis sebab aku tengok orang lain bergembira main netball..aku pulak dok pening kepala memikirkan benda yang lebih besar dari netball. Tujuan aku tulis post ni pon sebab aku takde sape nak bercerita tentang benda ni sebab aku tahu netball tu bukanlah benda yang patut untuk orang fikir dan ianya satu benda yang remeh. But when it comes to passion, memang aku mengaku aku tak boleh bendung perasaan nak sangat main tu. It's like you miss to eat your mom's dishes a lot when you're abroad. (Adeyhh, itu pon satu hal..)

Hakikatnya, aku faham yang ade benda lebih besar yang aku perlu fikirkan dan biarlah aku ketepikan dulu perasaan aku. Kita semua pemuda kan dan pemuda itu ialah mereka yang memikirkan umat lebih dari fikir tentang diri mereka sendiri. Setiap kali perasaan sedih and rindu nak pegang bola netball tu, setiap kali tu lah aku akan berdoa, "Ya Allah, aku nak sangat dapat main netball kat syurga nanti banyak kali.!!" "Ya Allah, walaupun aku tak dapat main netball sekarang tapi aku nak main netball bersama-sama dengan saidatina Aisyah, Khaulah, Maryam dekat syurga nanti" (aku tak tahu la valid ke tak doa nih) 

But the point here is dunia ini hanyalah sekejap. Teringat aku bila seorang ukht ni cakap kenapa kita sukakan syurga dunia? Jawapannya sebab kita tak rasa dan tak yakin 100% dengan syurga Allah. Kita tak feel and believe yang kita akan hidup di syurga Allah nanti. Kita tak rasa pon yang dunia ini sekejap sangat compared to Akhirat yang berkekalan, infinity and beyond! Tanya diri sendiri bella, sejauh mana kau yakin and kau ingat benda ni?!

Kita tak tahu bila kita mati kan..and kita tak tahu pengakhiran kita macamana tapi kita sangat tahu yang penyiksaan kubur, neraka sangatlah azab seksaannya. Kalau kita sendiri tak tahan tempat yang sempit, rasa macam nak keluar dari satu tempat tu, well, kubur & neraka nanti kita takkan dapat lari! Nauzubillahhhh...

Biarlah kita tak bahagia tahap moksya di dunia ni tapi kita happy forever and ever di akhirat nanti. Mana awak nak, duduk dalam rumah yang selesa tapi tahun depan awak kena pindah ke tempat lain atau duduk dalam rumah extra selesa, extra mewah & cantik selama-lamanya.?!

Tazkirah ini untuk saya sendiri. Hidup kita ini bukan tentang kita, bella. Hidup kita ini tentang Allah & agamaNya. Kita hanya hamba yang tak punya apa-apa. Dahla teruk pulak tu.. buat banyak sangat kesalahan. Ya Allah ampunkanlah dosa kami, permudahkan urusan, penuhkan hati kami dengan rasa kecukupan sentuhan cintaMu itu..aminnnn >_<

Okeyh itu je kot..till then. Jazakumullahu khair ^_^




Wednesday, 1 August 2012

e.s.s.e.n.c.e

Assalamualaikum..

Hope all of you, readers are in the blessings of Allah..amin. :) RAMADAN KAREEM! gotta write a short post cause semester 2 means double trouble >_<

okey, maybe not. maybe I can see it as a positive things. Yup, semester 2 can be the best medium for Allah to 'tarbiyah' (teach) me. As a first year student, I find it difficult to put all things in order, to make sure all your works done as early as I can when we certainly know that we are not only a student. We are wayy more that that.

Starting from my oh-so-bad result during semester 1 and where I was surprised that doing biotechnology is not easy as I thought. You know when you live with medic students in IB, you thought that you're wayy luckier than them cause biotech is not that hard compared to medic. Says who?! I just realised last winter holiday that in my university you have to get certain CGPA so that you can further your biotech degree in the second year. If not, bye bye. Go find other course. Nauzubillahi min zalik. Before this, I was thinking that it happens only for medical students but you got it wrong, bella! T_T

Seriously, looking back at my result it's not easy for me to get the result that I have to achieve because of my semester 1 result. But I already done some strategy for this semester 2 like make a daily planner etc. I hope and I reallly hope that I can follow this planner cause I already made it quite efficient and realistic (that's important, ey?).

Only Allah know what's the best, right?! Until now, after 2 weeks of semester 2, I still haven't managed to follow that dearly daily planner. Sincerely I said, this semester 2 is something big for me. If I say IB is something big where I didn't know if  I could get myself to go abroad, now I say this semester 2 is something  beyond that big thing.

Allah makes this Ramadan & semester 2 as the best medium to give me tarbiyyah. Yes, this semester 2 is where I don't have so many time like others had. Sometimes, I feel like "Why this happens to me?". But I reflect again, you don't look at yourself as the unfortunate but you look at other who are more 'unfortunate' than you. Unfortunate here means less time to study. You know, I heard many story from those who just came back from Australia about sisters over there. They are wayyy stronger and 'unfortunate' than me. Doing medic and less time to study and have not many people with you to help you.. give me a break, bella! Your condition is not as tough as them and then you want to complain?!

To reflect again, I accept what Allah has planned for me as I know that is the best for me.. I am a human and sometimes I tend to be sad looking at myself, with less time to revise and get assignments done and yet have to discuss you-know-what-im-saying right? In fact, I always get tired in the class and feel so sleepy and usually I slept two from four of my classes. I know, in this hectic situation, I really need to stay focus in class but I can't control my sleepy eyes. I admit that I tend to be envy with my friends who have so much time than me and what she's already done - assignment done, revision checked and also she finished the past years paper for that particular lectures.. T_T *cry me a huge ocean*

Deep inside, I know I have to stay strong, to walk up straight with no time to cry and to be sad. I know I have to get going for what I believe that Allah has put me in. I know I'm not just a student and in fact, to be a student is just a tool for me to do what I believe in. To get blessings here in Dunya and Hereafter. I still haven't find the momentum to manage my time. Yup, now I'm in the middle of chaos, everything is not in good control. But Alhamdulillah Allah sends me with so many people to be His medium to help me. Thank you all for the help, may Allah reward you the best in Hereafter. One thing that I have to reallly really struggle  is not to maintain my study but my Iman in the first place, my relationship with Allah cause that's what makes you're still going. That Iman will make everything is in control. It's all about Allah and Allah's tarbiyyah and His mercy to His servants.

Well, I think that's it. There are still many assignments that I have to work out. May you get something from this post, insyaAllah. See you next time and pleasee pray for me, I need it soo much. >_< Jazakumullahu khair.

"If Allah is your helper none can overcome you, and if He withdraw His help from you, who is there who can help you after Him? In Allah let believers put their trust"
[3:160]

v(^______^)v

p/s: whoaa, that's not a short post,ey? haha..sorry for that.

Friday, 27 July 2012

kipas.susah.mati.video.

Assalamualaikum..

Let's get this straight, okay. My aim for this post is to share with you an awesome video. Check it out! If you  have free time, don't know what to do, dig up for more videos from this guy and sewaktu dengannya. Have a good time!

http://www.youtube.com/watch?v=fsQyN0yGlck&feature=channel&list=UL

http://www.youtube.com/watch?NR=1&list=ULfsQyN0yGlck&feature=endscreen&v=S3Ec16rqiLY

okie dokie. I got more things to do. Ramadan Kareem! Let's get productive this Ramadan, shall we? ^_^

Tuesday, 24 July 2012

hari.itu.pasti.datang.


suka atau tidak
hari itu pasti datang

redha atau tidak
itu adalah kenyataannya

manusia itu datang dan pergi
itulah sunnatullahnya

risau. takut. tak pasti. cuak. sedih.
semua ada. berpusing ligat dalam kepala.
fikir, fikir, dan fikir kembali.
bagaimana masa depan tempat ini nanti?!

pabila mereka tiada lagi
pulang untuk berkhidmat di tanah air
meninggalkan kami yg kurang berpengalaman ini
dengan amanah yang berat untuk digalasi

apa mungkin akan jadi penapisan di satu hari nanti?
apa mungkin matahari tidak lagi menyinar di bumi Auckland ini?
itu semua terletak pada kami yang mewarisi

benar..
kata seorang kakakku ini
bukan kita yang menjaganya,
bukan kita yang menjayakannya,
bukanlah kita yang menaikkannya
bukanlah juga kita yang menurunkannya

semuanya atas perhitunganNya
Allah itu yang menjaga dakwahNya
Allah itu yang menjaga IslamNya
Allah itu yang membenarkannya

Lantas,
apa yang kau khuatirkan, wahai hati?
apa yang kau gusarkan?

Aku tahu,
Biar aku yang memberi tahu..

Hatimu itu cuma satu
Kerna hati ini penat menanggung rindu
Hati ini pedih melihat dari jauh
Tiada lagi mereka yang datang memujuk
Tiada lagi mereka yang datang memeluk

Pasti akan datang saat sakit itu
Bila mana mereka harus pergi
meninggalkan kami sendiri
bersama Allah berada di sisi.

oleh: "sang pemimpi dalam sepi" - silentdreamer

Wednesday, 4 July 2012

so.many.that.it.cannot.come.out

Assalamualaikum,

After sooo long time, Alhamdulillah, I forced to myself to write something here. Actually, that spirit of writing is not so strong like months ago but insyaAllah I can't bear to see my dear bloggie turns dusty.

Well, Alhamdulillah I just had my sem 1 exam finished. So sorry cause no posts about my story here in NZ. Just a little bit heart-shout-out to soothe my soul in the previous posts. I need that and that's why I posted those.

Okay, let's move on.

Continuing my journey of life here in Auckland really taught me well about being adult. Yeah, cause I feel so matured here where I can walk alone in streets without being scared. I can just go to any stores and buy anything. I don't know but things are easier here compared to Malaysia. Everywhere I go, mostly I walk. You don't have to worry if you go anywhere alone (with condition that you know well where do you wanna go) except for nights especially Friday night. Alhamdulillah, thank you to Allah for the courage that I even get chances to used my driving license here to drive. InsyaAllah this driving logam has to use it well for good. ^_^

Updates, please end there. Thank you.
__________________________________________________________________________

One thing that makes me think so frequently is when I meet and see those personalities and their life. How can a person had such a life? They use every hours that they have for the sake of Allah. 24 hours they had, they spent it for study, uni stuffs bla3, for ummah, meetings, layan kerenah adik-adik like me etc etc etc. *had to write many etc cause so much things they did* stuffing their hours of life with problems of others to be solved. in fact, there is time when one abruptly said; "selesai satu masalah" which shows that there are so many other problems in one's mind. worst case scenario, they are soo tired that they tend to sleep whenever they rest or waiting for something/someone. that's not tired, that is exhausted ey?

all of these come to my mind of what makes they volunteer to give their body and soul to be exhausted. why are they sacrificing themselves to be the think-tanker and the do-ers. why so tough to hand their time to be used like no any mainstream girls did. why put yourselves in place like WWII where you don't feel worldly pleasure and no fame to gain. why choose the hard way here? *seriously, it really hard compared to what I did in kmb* Their strength and jihad is for Allah

The answer is simple. They already tasted the sweetness of something that they didn't feel before. Halawatul iman. Have I taste it? Have you?

That exhaustion is worth and I hope all of you are granted with Jannah. Please teach me for I am nervous to think of Auckland's future.

Jaa~

p/s: I dont know why I write these but these are biiznillah to write.

Thursday, 31 May 2012

slowly.climbing.the.hill.

Bismillahirrahmanirrahim,

Memang untuk mengenali tak cukup. Perlu banyak untuk belajar. Rasa banyak sangattttt kena belajar untuk menjadi orang yg mengaku nak tolong agama Allah. T_T

Ya Allah, ajarkanlah aku apa yg aku patut tahu, ya Allah.

Sesungguhnya hambaMu ini sangat teruk...huhu.


Sunday, 13 May 2012

Nuff.Said.

Assalamualaikum...

*short post*

Cukuplah dengan dua contoh hamba Allah yang pernah hidup sewaktu kau hidup, bella..
Cukuplah dengan dua nama ini saja, bella.



AS-SYAHID SYEIKH AHMAD YASIN


AS-SYAHID FARIS AUDAH
cukupla dengan dua syuhada' ini buat engkau terus mengatur langkahmu tanpa henti. apa lagi alasan yang engkau boleh lontarkan? 

dikala penat itu menjengah, dikala imanmu kelihatan ingin menurun, maka cukuplah bandingkan dirimu dengan mereka sahaja...

para syuhada telah menjual harta & jiwa mereka pada Allah..
engkau?!

Bangkitkan semangatmu! mereka ini pernah hidup sezaman denganmu telah berjuang kerana Allah. Walaupun mereka kelihatan lemah di mata manusia tapi mereka itu hebat di mata Allah & Rasulullah. 
 
Allahhhh...tolonglah hambaMu yang lemah ini. Kuatkanlah kami, ya Allah. Tsabbit qulubana 'ala dinik >_

amin ya rabbal 'alamin. 


Wednesday, 2 May 2012

for.the.fighters.

Assalamualaikum,

Lagu ini spesial buat mereka yang sedang berusaha, berjuang di jalan ini kerana Allah :) uhibukkunna fillah <3

Walau apa pun yang berlaku, bergeraklaahh! Biarlah merangkak, mengesot, hatta berlari pun...bergeraklah kerana Allah taala! Moga kita kecapi mimpi kita untuk hidup bahagia di SyurgaNya sana~ aminnn >_<

doakan marhaen ini :) moga diri ini terus kuat & tabah!



mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya



salam sayang & rindu dari bumi auckland, 
sang pemimpi dalam diam a.k.a silentdreamer

Friday, 20 April 2012

bubble2.yang.pecah.

Assalamualaikum...

*post ini adalah untuk meluahkan perasaan. no comments, please*

saat aku ceria, tiada masalah.
saat tiada masalah itu tiada masalah.
aku rindukan mereka bukan kerna aku hidup dalam memori
sehingga aku lupa untuk berpijak di realiti.

tapi,
aku rindukan mereka serindu-rindunya,
kerna mereka dulu ada di waktu aku berduka.
mereka itu ada di waktu aku hiba.
mereka itu senang untuk aku luahkan segalanya.
mereka itu dengan izin Allah aku boleh luahkan segalanya.
hatta, seremeh mana masalah itu.

aku rindukan mereka
dan terlaluuuuu mengharapkan mereka ada
kerana aku sedang bergerak di sini
dan selalu masalah seremeh-remehnya hadir ke sana ke mari
dan saat itulah tiadanya mereka di sisi.

mungkin salah aku jugak
sebab tak dapat nak bukakkan hati aku pada mereka yg baru
mungkin salah aku jugak
kerna tak bergantung totally kepada Allah
tapi jauh di sudut hati
aku inginkan Allah dan manusia untuk aku bercerita
tentang masalah remeh itu.

hati,
sila tenang please.

mereka yang baru itu kulihat terlampau sibuk untuk aku dekati
mereka yang baru itu terlampau banyak masalah besar untuk difikirkan
mereka yang baru itu baru aku kenali.

entah..mungkin salah aku jugak
sebab aku sendiri tak memperkenalkan diri sebenarnya.
entah..mungkin salah aku jugak
tapi, aku tak tahu..
bila bersama mereka yang baru,
diri ini secara automatis memasang tirai aktres itu kembali.
pernah aku cuba untuk leraikan tirai itu
tapi tak berjaya.

mungkin salah aku jugak
sebab aku tak berusaha lebih.

ya Allah, sedihnya aku dengan diriku ini.
tatkala punya masalah, punya masalah lagi bermain di sini.
tatkala orang terus mendapatkan ukht untuk meluahkan rasa,
aku punya tiada di sisi.

mungkin ini semua salah diriku sendiri.

aku tak tau nak cerita kat sapa tapi aku tau aku ada Allah dan blog ini.
jadi, aku luahkan apa yang aku rasa di sini.

buat mereka yang kurindui,
bukan kerna yang manis itu aku sangat rindui,
tapi kerna yang pahit itu kita bersama harungi,
itu yang aku sangattttt rindukan!!!

doakan ukht antunna di sini, moga dia terus kuat bersama Dia di sisi.

Jazakunnallahu khair, akhawat! T_T

Friday, 30 March 2012

aware.

Assalamualaikum...

Everyone's great? Yup, cool! (This is how Kiwi talks..just saying)

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah for everything, ya Allah!

Frankly speaking, now I'm on top of the peak of loads mountain. So many things to cover for tests next few days plus essay, assignment and whatever..who cares! When I was in the lectures just now, this one sweet, beautiful lecturer gave something like awareness for the test. (actually it's just tips, manage your time..bla bla bla). But she successfully made me feel like this is not just a test, this is like an examm!! warghh~ and at that particular time, I was started to think and plan..okey, tonight, I have to finish this and that, tomorrow revision etc. I was too absorbed by this kind of "exam environment". All these thought of I have to get really prepared for the test consumed my brain for 2 hours lectures.

After that, I'll went straight to library to print notes, assignment etc. About 10 to 15 minutes later, everything's done and I opened up my fb and the first thing that I saw was a post by my (no blood relation) sister. She told that she feels nervous thinking about what will happen in Jerusalem right now. That made me feel like I was been shot continuously by a machine gun (I know it's kinda exaggerating, but it's the truth.) An eye-opener for that moment. What am I doing here...forcing my mind to worry again and again about the test, but never in one second, I think of Ummah which is in this case, Global March to Jerusalem (GMJ) that happens now. It made me reflect on how sensitive my heart is! T_T

Alhamdulillah, Allah is still giving me a reminder that time..thank you Allah! to always care about what happens to the Ummah nowadays. On the way back to home, I feel so sad (even now) to think of how i-dont-know-what-to-say-maybe-cruel-or-heartless? am i! It's like ya Allah those people that are participating the event.. in hours or minutes or seconds from right now, they are marching to Jerusalem to fight for Justice in the name of Allah. People there keep their mind busy thinking about Palestine and Ummah while me, worrying about test!? so pathetic, I can say.

I'm almost cry to think of that. What saddens me the most is I was not thinking of Ummah for one second before this for this day! My mind is occupied with all these Dunya things and it makes me feel terrible as a slave of Allah. How I wish I can be among those who participates in GMJ. They have a chance to get the title that I yearn for: AsSyahid. (I know we can get the title anywhere due to certain criteria and situation, but to stand in Palestine fighting for the sake of Allah and confronting Zionist, that is something HUGE! ) I envy to see them who are being soo lucky to get there to help Palestine. I know and believe there must be a reason why I am here and why they are there..Allah is the best planner, right!

Only Allah knows what's the best for us. All of the people there might be among the best people that Allah has selected to join the event. O Allah, please guide me for I am just Your weak slave! T_T


"And do not wish for that by which Allah has made some of you exceed others. For men is a share of what they have earned, and for women is a share of what they have earned. And ask Allah of his bounty. Indeed Allah is ever, of all things, Knowing." [4:32]

"Dan janganlah kamu iri hati terhadap karunia yang telah dilebihkan Allah kepada sebahagian kamu atas sebagian yang lain. (Karena) bagi laki-laki ada bagian dari apa yang mereka usahakan, dan bagi perempuan (pun) ada bagian dari apa yang mereka usahakan. Mohonlah kepada Allah sebagian dari karuniaNya. Sungguh, Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." [4:32]

Allahhh T_T

Peace out! May Allah bless you ^_^

Friday, 23 March 2012

solitary.space.

I just need a space, a time, 
where everybody is not there 
leaving me alone with You
for I'm just a weak slave of You.

O Allah, 
am I that strong?
can I do it?
I just want to have a humble conversation with You
so that I can cry on You

O heart, 
be strong, okay?!
Allah is saying something to you
but you didn't grab it cause of your own weakness.
T__T

Pray and always pray, 
that I can have that solitary space with You.

Forgive me Allah for all the sins that I did.

"Aku mahu pulang ke rumahku, syurga! >_<"

Wednesday, 21 March 2012

tak.payah.baca.pun.takpe.kot.

Assalamualaikum, everyone!

It's been a long time since the last time I wrote a post here. Now, I'm in the middle of the assignment, searching for some stuff to write an essay about nuclear energy bla, bla, bla.. Just forget it. It's already almost 2 hours I searched for the sources. So, I guess I should take a break for a while with writing something here.

Well, it's 21st March 2012 right which I have to send my statistics assignment before 3pm today. Nope, just kidding. haha. Today is the big day for all the SPM candidates 2011. Mine was 3 years ago and I really remember that day which I don't remember what the date is..hihi. Still, that vivid image of what has happened on that day kept safely here in my mind. 

I was the one who really lazy and has no all these jumping-spirit to get the result. I treated that day just like another unemployed post-SPM day. Waking up in the morning, having breakfast, watching TV, online while I'm pretty sure everyone was very nervous and anxious, preparing for their big day to take result. Asking everyone what kind of clothes to put on, when is the time the result came out, where do we want to meet..at hall or what etc. Even my dad kept asking did I feel nervous or not. For sure, I feel nervous and fyi, that day was one of the busiest day for my mind, doing all these kind of exercise, to get me thinking of what my result would be, what will happen if I get bad result, what will happen if I get good result. Even, there was to an extent that I feel like I will get all subjects with no A. Looks cool on the outside but heaven no in the inside. :D

What happened at that day was my mom and my siblings were already there in school but me and my father were still on our way, going to school in the afternoon. My mom called 2,3 times to get me and my father arrived at the school faster. But thanks to my dad, he really understands me when he acted like nothing happens on that day. We were just chilling around in the car, talking about something that has nothing to do with SPM and taking our own sweet time to arrive at school. 

Yup, thanks to my mom too that although she already knew my result at that time, she didn't tell anything about it when she spoke to me on the phone. I'm kind of person who don't really like others to tell what's going on especially with my own result. However, I knew my result when I was in the car with my dad, someone texted me, congratulating with my result on it. Hurmm.. Never mind, I understand that person was really care about me, that was why she did that, right?! 

Thanks to both my mom and dad and angah and jiha for being there when I took the result. Even my spm result was not the one that I longed for but Alhamdulillah and Thank you sooo much, ya Allah for giving me a great post-SPM life that caused by the result that you gave. I may not get of what I want but I believe in what Allah did to me is the best for me cause Allah is the one who creates and understand me the most. ^_^

Lastly, all the best to my bro, Angah! InsyaAllah what Allah has given to you is the best result for you and always be grateful for what Allah did to us. Whatever happens, you're the best bro that I'd ever had! Bitaufiq wannajah, angah!!   

Friday, 9 March 2012

why?

Assalamualaikum..

Stop burden your mind & soul, worrying about everything.
Just your pick pen up and start plan.
Yup, you have to try to be the most productive that you can be,
for the sake of Allah.

Do not be grieve for the small deed that you did,
as you look into someone's bigger deed.
Do not look into others' room when you have your own room to improve.

Why did you must to get sad when you saw their victory
cause your journey is just about to start.
In the first place, why did you have to look into people?
For you have the Most Generous, the Most Merciful that always there for you.

Why, dear?
Shall we just by ourselves, to look into Him
so that we can find the best answer to know ourselves.

One who has Allah, has everything.. (quoted)

Monday, 5 March 2012

short.note.1

"Sudah berapa kali kau sujud tanpa merasaiNya?!" 

Astaghfirullah...

Allah, kuatkan imanku.

Aku ingin terus bernafas bersama perasaan kasihMu.

Perasaan di mana, setiap kali aku melangkah, aku tahu Kau ada bersamaku. 

Ya Allah, izinkan buat kesekian kalinya, untuk merasai kehadiranMu setiap masa. 

Ampunilah aku, Ya Allah.

Moga perjuangan yang aku lalui hadir bersama perasaan itu..

Biar apapun yang berlaku, aku hanya perlukanMu wahai Tuhanku!

T_T



Tuesday, 14 February 2012

I.didn't.plan.that....did.you?

Assalamualaikum...

SOURCE


Alhamdulillah wa syukurillah for everything, ya Allah :) Alhamdulillah, I finished my packing. It feels so great that after weeks by weeks, finally, it's done! hehe. But I think my luggage is more than 30kg so I don't know whether MAS will allow it or not. I just hope and pray to Allah that everything goes fine. Aminnn..

Well, just now, I scroll down most of the posts here in my blog. I see myself; from me being a JK-addiction victim to a person that want to change herself to become one that she wanting for. Yup, somehow, it feels fun to read most of the posts. I see myself in many conditions and I don't know if it's true or not but I see a flower blossoms in it's own way. (I don't know if it's true or not, but it's just from my own perception) 

I can say now, from the writing itself, becomes more mature than before. Just want to tell a secret, actually I really hate to be an adult before this cause to me, being an adult is being a slave to problems. Maybe it comes from my observation. I really am an observer especially with people who I close to and I tend to get influence little bit with surrounding. But now, not so much. *coverlettew* haha :D. Also, I think my writings become more boring and not fun anymore. Always serious and I don't care about that cause I just write when I feel to write. 

I just hope that my writings somehow, someday, somewhere can help people especially Muslims out there. But, I know that's not probably going to happen. In your dreams, bella, in your dreams..haha. I didn't plan at all to be like this. Seriously, I thought I was going to be other kind of person. But hey, who is the best planner? YES, ALLAH IS THE BEST PLANNER! Thank you sooo much, ya Allah ^_^

I don't know whether it is true or not, but this is just my personal thought. I feel like I have a little bit similar  to Prophet Musa a.s. in terms of our plots of life. I heard this  from a speaker in Southern Gathering program where he said the Prophet Musa's life is not going like what he thought. Remember when the Prophet thought that he saw a fire and he said to his family to stay for a while as he wanted to take the fire for them but it turned out that he had a chance to speak with Allah. Another one, is when he ran away from Egypt because he killed a man from Qibti tribe and he didn't even think that he will going to marry one of Prophet Syuaib's daughters. 

Actually before this, I feel jealous when I think or listen to any person's life where he/she had their life exactly what he/she thought. She plans to further her degree in Medicine and do IB Diploma in KMB and Allah allows it to happen. But after listened to what the speaker said, I feel like hey, I'm proud that my life is not actually happened with what I'd plan, it's remind me that Allah is the best planner and I feel I have a similar feeling to share with Prophet Musa. hehee. (I'm sorry for you to have to read this...give me a chance just for a moment, okay? haha)

Okay, I think that's all for today. Thank you for spending your time, reading this thought of mine. Pray for me, I hope Allah makes NZ as a good place for me to learn to be His slave.

May Allah bless you, my readers. Peace out!

Saturday, 11 February 2012

buat.sang.silentdreamer.

Assalamualaikum...

"Segalanya bermula dengan mimpi" - Ikal [Sang Pemimpi]

Bismillahirrahmanirrahim...

Kali ini aku tulis sebuah tulisan khas untuk diriku sendiri. Boleh saja kalau anda ikut tumpang sekali, bersama saya untuk kita hadamkan isi-isi tulisanku ini. Semalam baru saja kuhabiskan sebuah cerita yang aku rasakan cukup indah dan realistik buat aku. Malah, cerita ini juga sudah secara rasminya menjadi sebuah inspirasi untuk aku terus mencapai cita-cita. Arai dan Ikal itu mengajar aku untuk sentiasa teguh mengejar mimpiku walau apa jua rintangan yang mendatang. Semakin dekat cita-cita kita untuk berhasil, semakin besar halangan yang akan mendatang. Tapi, jangan pernah berhenti untuk bermimpi dan berharap kepada Allah, kerna itulah yang membuatkan kita terus tsabat di jalan ini. 

Ya, minggu depan merupakan harinya. Hari di mana aku akan pergi ke tempat baru dan akan berjumpa dengan teman-teman baru, sama-sama berjuang demi Allah s.w.t. Kenangan-kenangan aku bersama teman-teman lama tidak akan pernah padam dan seringkali disebalik aktiviti-aktiviti yang dilakukan bersama teman baru itu selalu muncul bayangan-bayangan lama. Ah, Allah saja yang tahu betapa rindunya hati ini pada mereka. Namun, hidup dan pengembaraan ini cuma sekali. Oleh itu, aku harus mula belajar untuk memandang ke hadapan kerana aku percaya di hadapan akan ada mereka, teman-temanku yang lama. Aku yakin satu hari nanti pasti kita akan bertemu lagi. Hanya masa, usaha dan keizinan Allah s.w.t yang membatasinya. 

Kehidupan Arai, Ikal dan Jimbron seharian banyak membuatkan aku berfikir. Bagaimana mungkin mereka boleh berusaha keras sehingga berjaya dalam akademik walaupun setiap hari mereka membanting tulang menjadi buruh untuk mencari makan sehari-hari.. Bagaimana mungkin kehidupan mereka yang miskin itu mampu membawa mereka hingga ke Paris... Ternyata kekuatan mimpi atau keazaman itu adalah sesuatu kekuasaan Allah yang sangat hebat dan sekaligus membuktikan betapa hebatnya Allah itu sendiri. 

Jadi masakan watak-watak yang benar itu boleh berjaya dan engkau tidak? Bila dilihat kembali, kehidupan mereka di Manggar itu jauh lebih teruk dari kehidupan kau di Auckland dan mana mungkin mereka boleh berjaya dan engkau tidak? Kunci mereka hanya satu; jangan pernah berhenti bermimpi! Iya, aku mahu kau fikir kembali. Masakan hari-hari yang sukar dapat mereka tempuhi dan kau menganggap dua pekerjaanmu itu takkan berhasil dengan jayanya. Malah, dua pekerjaanmu itu jauh lebih ringan secara kudratnya berbanding pekerjaan mereka. Kau dan mereka, masing-masing mempunyai persepsi yang sama; Pekerjaan  kita bukanlah sesuatu yang mudah!

Allah sudah membuktikan bahawa mereka telah berjaya mencapai mimpi mereka dan mimpi kau pula bagaimana? Mimpi yang selalu kau laung-laungkan dalam hati itu bagaimana? Bagaimana dengan mimpi kau untuk sekalian manusia di dunia ini tunduk dan patuh padaNya? Apakah kau masih mempunyainya? Aku pasti jawapan itu adalah ya, kan!! 

Jika kau yang sedang letih dan penat sepertinya mahu berputus asa sedang membacakan ini, ingatlah tatkala Arai dan Ikal itu bekerja keras di Jakarta selama tiga tahun lebih untuk mencapai mimpi mereka. Biarpun, tahun demi tahun berlalu, mereka masih bekerja keras untuk pergi ke Paris dan mimpi itu tidak pernah mereka lupakan. Masakan kau baru beberapa masa yang sedikit ini baru saja dicabar mahu mengalah? Ingat wahai diriku, Kota Konstatinopel itu tak pernah putus usahanya untuk ditawan oleh Muslim. Biarpun beratus-ratus tahun berlalu, namun semangat dan fikrah untuk membuktikan Allah dan Rasulullah itu benar masih sama dan serupa kepekatannya. Mahukah kau untuk berputus asa? Jangan pernah kau padamkan mimpi itu kerana halangan itu bersifat seperti biskut Mariemu. Temporary tetapi tidak putus. 

Wahai diriku yang inginkan semangat untuk berjuang, ingatlah tatkala Aril itu selalu mengingatkan Ikal tentang mimpi mereka. Peringatan yang selalu itu banyak membantu mereka untuk memulihkan semangat mereka kembali. Maka pergilah mencari teman-teman baru atau lamamu untuk mereka mengingatkanmu selalu. Ingatkan saat-saat mimpi itu berjaya. Ingatkan saat-saat kejayaan kecil-kecilan kamu itu berhasil. Maka, tariklah nafasmu, bacalah dengan nama Allah, dan teruskan perjuanganmu walau kamu merangkak perlahan-lahan. Pada waktu itu ingatlah Allah sedang memerhatikan hambaNya sedang melawan nafsu keranaNya!

Tak usah kau tonton kembali cerita kegemaranmu itu. Cukup saja kau membaca nukilan ini berulang-kali buat kau sentiasa mengingati mimpimu itu. Tugasmu hanyalah dua sahaja, menjadi hamba dan khalifahNya. Aku yakin kau akan dapat lunaskan kerja duniamu itu, pelajar dan daie dengan sejaya-jayanya! Biar Allah saja yang membalas semua keringatmu, wahai diri! 

Ayuh, bangkit kembali untuk gapai mimpimu!! 
Ayuh, bangkit kembali untuk mencapai RedhaNya!!
Ayuh, bangkit kembali untuk masa depanmu yang hakiki itu!!

Allahu Akbar!
Allahu Akbar!
Allahu Akbar!
wa lillahil hamd.


SOURCE




p/s: this post is specially dedicated to myself and for those who can relate to. I wrote this in the hope of that I can boost myself in the future. Jazakallahu khair. 

Wednesday, 8 February 2012

muhasabah.

Assalamualaikum...

SOURCE


"Mereka itulah orang yang diberi nikmat oleh Allah, yaitu dari (golongan) para nabi dari keturunan Adam, dan dari orang yang Kami bawa (dalam kapal) bersama Nuh, dan dari keturunan Ibrahim dan Israil (Yakub) dan dari orang yang telah Kami beri petunjuk dan telah Kami pilih. Apabila dibacakan ayat-ayat Allah yang Maha Pengasih kepada mereka, maka mereka tunduk sujud dan menangis. "

"Kemudian datanglah setelah mereka, pengganti yang mengabaikan salat dan mengikuti keinginannya, maka mereka kelak akan sesat, "

"kecuali orang yang bertobat, beriman dan mengerjakan kebajikan, maka mereka itu akan masuk surga dan tidak dizalimi (dirugikan) sedikit pun,"

"yaitu surga 'Adn yang telah dijanjikan oleh Tuhan yang Maha Pengasih kepada hamba-hambaNya, sekalipun (surga itu) tidak tampak. Sungguh, (janji Allah) itu pasti ditepati."


Ya Allah, Kau kuatkan iman-iman kami! Kau berilah kekuatan kepada kami. Kau lembutkanlah hati kami yang keras ini.. Hanya padaMu kami memohon, ya Allah dan hanya Kau yang memegang hati-hati kami..

T_T jiwa ini tak disuka dibiar keras kematu. basahkanlah, ya Allah!

Tuesday, 7 February 2012

inside.syam.

Assalamualaikum...

InsyaAllah today, will going to write something serious (is there any not-serious post in your blog, bella?). Anyway, before that, Salam Maulidur Rasul to all of you, my dear readers! Happy birthday, my beloved Rasulullah saw!! I really hope to be one of the people who sit along beside you in the Jannah, ya rasulullah!! T_T

As for Maulidur Rasul, I want to talk about our brothers and sisters in Syria. It started from this morning when I saw a tweet from one of my friends in KMB, praying for Syrians. From there, I googled about it and found out that there are many versions of Syrian Revolution. 

I bet there will be some of the people who will have difficulties to know who's in the right side and who's in the wrong side. Actually, the revolution began from the act of children drew some graffiti that shown elements of objection to the Basyir al-Assad's government. After that, all the children has been abducted and there are a child that tortured to death. I don't know if all of the children are tortured to death cause I only found news about a child named Hamza Ali al-Khateeb for that matter. 

I also found about As-syahidah Zainab Umar Al-Husni. This is where I get two different sources about her. Media can be so complicated and I can say, whoever conquers the media, he/she can conquer the world. You can't even tell who is actually the guilt unless you are the victim or you've been there in Syria. But now, alhamdulillah, people are more intelligent (I guess) where they don't believe one source only, especially the mainstream famously known media broadcasting (you think it by yourself, okay?).

I hope that me and you, my readers will be a very good Muslim, has this strong sensitivity about Islam and our brothers and sisters all around the world. Cause being a Muslim, it's not all about ourselves, it's about us and how can you say you love someone but you dare to laugh when he/she suffers. I thought by posting about this (Syrian Revolution) will help them somewhere somehow. Yes, I admit I don't always have the muslim-sensitivity button turns on. If there's something happens about anything especially about Muslim all around, just let me know okay.

I pray to Allah that one day (asap), Allah will reveal the truth and make all of His slaves happily ever after :) The syahids and syahidahs always energizes my dream to have that title one day..aminn!

Peace out!

Friday, 3 February 2012

strive.to.be.rabbani.

Assalamualaikum...




What a great feeling when I heard the highly-spirited voice, talking about how important we have to be 'Ibadurrahman (Slaves of The Most Gracious), the Rabbani people. Oh, every time I heard the voice, the feeling was such a bless. I feel lucky, sad, repent and so much more. Alhamdulillah Allah, for giving me a chance to learn a lot this week. There shall be no things that I can repay Your gifts except for Alhamdulillah and a little effort. 

Just hearing the voice makes something happens in my heart. Something that makes me feel sad, wanting to cry. How can a person who is so old and have to be helped when he walks can do all this dakwah with a great spirit! That day, I don't saw an old man but I saw a very energetic slave of Allah who did everything that he can for the sake of Allah. I feel so shame to complain for every trials that Allah tested me. T_T

To listen to the lecture, masyaAllah! A very deep and self-reflecting lecture. Indeed, it is a need for me to do everything that I can to have the blessings and strength from Allah. DO EVERYTHING, BELLA! Qiam especially T_T. Only Allah can give the inner strength that every 'Ibadurrahman has. Start working and working to build your inner strength! O Allah, only to You, I beg the strength and iman! T_T

This is not a playful things that we did. This is something for the sake of Allah. 

To be the strong person, we must be the strong 'abid. Everything goes back to the basic ; relationship between you and Allah. If it's strong, then you are a true strong Muslim. If not, you are just like a robot that can be broken anytime. 

One of the things that I love to point out from the session is one of the people ask a question, "What do you think of Malaysia, can Malaysia be like Egypt who already reach the Daulah Islamiyah stage looking at the political situation in Malaysia now?" A very interesting answer that I remember the most from the session is;

"Do not look at what people (Ikhwanul Muslimin) have achieved but look at how many has Ikhwan put the effort, how much things, money, lives etc. that they had sacrificed for the sake of Allah and Islam. It is not the result that we compared of but the works and efforts." 

Allah...my heart cries to hear that. T_T

How many efforts that already we work? How many? Yes, we can dream to be like them but the crucial that we need to do now is to move and work hard. 

Reflecting myself, I can say, it would take a long journey to be those rabbaniyin but insyaAllah, I am taking baby steps to be one of them and I pray that it is consistently happens. T_T

May Allah bless the speaker..and give all of Muslim the awareness to always strive to have an everlasting deep relationship with Allah. Then, we can be like those Great Quranic Generation that we know.

May Allah bless you, my readers :) Thanks for reading. 

p/s: the question and answer are not in the exact words.