Monday, 29 March 2010

.that's.what.it's.all.about.

assalamualaikum...

waaahhh!! aku rasa happy giler sekarang nih. sangat2 happy. mana taknya sebelum kelas karate tadi aku kerja sengih je. lepas kelas karate pon, kerja aku sengih je. bak kata orang macam kambing sengih. tetapi, seriously aku happy sangat2! rasa macam nak panggil orang2 yang tengah sedih2 then kalau boleh aku nak bagi rasa hati aku sekarang nih. sharing is caring, rite? tapi, aku ingat lagi bak kata member2 smakl aku, sharing is fun!! (betul ke?? aku ingat2 lupa..hehe)

before that, aku nak cerita 1 benda. a true love story. ainah yang cerita kat aku. macam ni...

dulu, ada sahabat nabi, nama dia abu salamah and isteri dia, ummu salamah. diorang kiranya memang 'very-loving-each-other' lah. then, lepas perang uhud, abu salamah cedera parah and isteri dia jaga dia. waktu tu, abu salamah bagitau la kat ummu salamah, rasulullah kata kalau kita ditimpa kesusahan, bacalah
(Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un), dan berdoa, "Ya Allah, berilah ganjaran atas kehilangan akibat musibah yang melanda diriku, dan berilah ganti yang lebih baik daripadanya, maka pasti Allah akan mengurniakan sesuatu yang lebih baik."

then, suatu hari tu, suami ummu salamah ni meninggal. dia memang sedih giler la. tapi, waktu dia sedih tu, dia teringat apa yang suami dia bagitau dia. so, dia pon selalu baca ayat istirja' and doa tu.

but, somehow, dia terpikir, suami aku adalah lelaki yang terbaik pernah aku jumpa. so, siapa lagi yang lebih baik dari suami aku yang akan ganti tempat dia?? until, ada 1 masa ni, tiba2, ada pinangan datang nak meminang dia. tahu tak siapa yang nak kahwin dengan ummu salamah. rupa2nya, rasulullah which is bukan lelaki je tapi manusia yang terbaik kat dunia nih!! 

best gila kan?? nak the whole story klik sini.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

so, actually, many things happen today yang membuatkan aku rasa macam nak tidur je sepanjang hari, tak nak layan dah kepala serabut nih. tapi, bila pikir, kalau tak face the problem camana nak solve kan?! benda yang paling membuatkan aku runsing is aku hilang barang. badge karate aku and buku yang aku pinjam kat library. aku memang cuak giler la sebab next week nak grading tapi sampai sekarang aku tak jumpa2 lagi. buku library pulak, duit aku memang sengkek gila la. zero kot. eh bukan -rm5. sebab aku hutang rm5 kat shasha tak bayar2 lagi. even duit nak grading pon tak bayar. adoi!!!!

so, petang tadi, aku teringat cerita ni. i tried as hard as i could to keep think positive just like what ummu salamah did. yakin pada ALLAH. that's the key. so, bila aku cari satu bilik, selongkar sana sini memang tak jumpa.

but then, at 8 pm, aku dapat satu berita yang sangat best!! aku suka sangat!! aku rasa macam good news yang aku dapat nih memang 1 feeling yang lagi best dari rasa feeling jumpa barang2 yang aku hilang. waayyyyy happier!! aku rasa macam nak nangis sangat!! tapi, aku tak nangis okay?! aku terharu.

bila balik dari kelas karate tadi, dahla kegembiraan good news tu tak hilang tiba2 ALLAH tambah pulak dengan roomate aku belanja aku roti hotdog. sedap kot minum dengan milo 3 in 1. dahla aku letih giler training. memang langkah kanan ah. tak cukup dengan makanan sedap free tu, pukul 11 tadi, ALLAH jumpakan aku dengan buku library yang missing tu. ALHAMDULILLAH!!!

memang happy sangat. sebab tu ah aku nak sangat cerita kat sini walaupon homework aku berlambak2 tak siap lagi.

okey..sampai situ je kot. a reminder for us---> never ever forget ALLAH. HE loves us sooo much!!

till then..jaa~~

p/s: mimie..saranghae chingu. thanks for sharing that feeling. ^_^

4 comments:

mimie said...

SARANGHAE CHINGU!! :D
Aku pun terharu dan dah nangis dah pun lepas cerita kat kau :D We'll talk more and more about this later! goodluck with your days there. Allah is always with you! :)

duniaku said...

huhu..
msuk karate ea skrng?
hebat!!!

silentdreamer said...

mimie>> ye mie! ak terharu sgt2! about the song, ak da dgr tp x smpat habiskn..t ak download...hehe
insyaallah t kte borak2 ag psl bnde ni..
love u!!

silentdreamer said...

izni>>
haah msuk karate skg ni..
best owh!!!
tp ak bru je yellow belt
x hebat pon..
hik3