Friday, 10 December 2010

sunyi.sepi.

assalamualaikum..

alhamdulillah, aku masih bernafas lagi di samping orang2 yang tersayang...

4 hari aku kat perlis nih, banyak benda yang aku belajar. selain daripada masak memasak tu, aku belajar satu benda yang paling penting.

ALWAYS APPRECIATE YOUR LOVED ONES!!
especially your family.

dua hari pertama, ada tok, wan (of course la kan), mama, ayah, aku, dua2 adik aku. memang kecoh la kampung tu..dengan kitorang satu family, tiap2 malam main saidina (aku tau korang mesti dah tak main game ni). siap buat pakatan bersatu kalahkan ayah aku..hehe. aku pulak jadi banker terhormat..ngeh3

lepas tu, ayah, mama dan adik aku yang kecik tu balik kl. tinggallah aku, adik laki aku dan (of course) tok dgn wan. lepas diorang balik je kl, memang terus sunyi la. mana taknya, adik aku yang kecik suka sangat bising buat questionnaire kat semua orang. tambah pulak, yang tinggal aku dgn adik laki (dua2 dah besar). memang senyap sunyi la rumah nih.

so, aku rasa kalau kitorang balik kl nanti, mesti lagi sunyi rumah ni. aku sayu jugaklah tengok wan dengan tok aku duduk je kat ruang tamu tu layan blues. mesti diorang tiap2 hari tunggu je bilalah anak cucu diorang nak balik melawat diorang. 

aku cubalah jugak borak dengan tok dgn wan aku tapi takdelah sampai gelak sakan disebabkan limitation of dialect. almaklumlah, aku memang out sikit kalau nak speaking utara nih..hehe.

ade satu masa tadi, wan tanya aku, "kak, sunyi ka??"

pastu, aku jawab la, "dok aih..dok sorang2 lagi sunyi"
*walaupun dalam hati mengaku memang sunyi jugaklah..*

tapi, nak cakapnya kat sini, harapnya jangan lupa kat orang2 yang sentiasa menyayangi kita. jangan kita dok sibuk sangat mengejar orang yang kita sayang tapi orang tu tak sayang pon kat kita. even worse, dia tak kenal pon kita. ingat kat family, especially siapa yang masih ada tok dengan wan tu, depa dok tunggu ja kita bila nak balik tengok depa.

hukum karma ye. nanti, bila kita dah tua, kita akan melalui jugak fasa hidup nih. dan apa yang kita buat kat tok wan kita, boleh jadi apa yang kita akan rasa bila kita dah tua nanti.

do remember Allah really love HIS servant that always like to be grateful!

jangan nanti jadi macam skrip sarip dol dalam filem seniman bujang lapok;

"JANGAN MENYESAL, CIK SALMAH! JGN MENYESALL.."

salam..

6 comments:

aimirokis said...

wah.. pehni, hang cakap utagha la no ngna aku.
wahhaha...
even though utagha celup 2 tahon ja.

...cintajihad... said...

makin tambah usia makin rindu pada anak-anak :)

hey2. baca la nota hati seorang lelaki. best :)

silentdreamer said...

aimi >>
okay on!! haha. msti teruk la kalau org utagha dengaq..bdaroh hdung aihh..haha

nazurah>>
insyaAllah ko belikan 1 boleh..hehe
xdela kidding je

Atiqah Hanis said...

"depa dok tunggu ja kita bila nak balik tengok depa. "

- terror jugalah utagha =)

silentdreamer said...

atiqah hanis>>
mestila..da lama dah training kat perlis nih..
hik3
^_^

chal said...

bella, aku ada nota hati seorg lelaki, ada kat seha, bacalah :)