Friday, 17 January 2014

Summer.2013.

Assalamualaikum wbtAlhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..masih lagi punya waktu kesempatan untuk menulis. Alhamdulillah Allah masih lagi memberi peluang kepada hambaNya yang sorang ni, yang banyak mujahadahnya, yang selalu futur tapi kena kuat semangat bangun balik, untuk berusaha menulis untuk manfaat manusia. Sangat terkesan dengan cara ustazah Fatimah Syarha tentang penulisan. Katanya, moga dengan tulisannya, dapat menyentuh satu hati atau banyak lagi hati. MasyaAllah! Menulis untuk bermanfaat kepada manusia. Itu aku baru belajar kot. Tape, belajar. 

Aku sekarang masih dalam musim panas di Auckland. Kalau tahun lepas, musim panas aku habiskan sepenuhnya di Malaysia tapi kali ini, musim panas aku habiskan separuhnya di Auckland. Summer School kat sini. Mohon doa semua moga Allah permudahkan study aku kali ini. Harapnya inilah tahun akhir degree aku (no more fail subject da..aminn). 

2014 kali ini aku punya azam dan cita-cita yang tinggi. Summer kali ini aku banyak berfikir tentang masa depan aku. Moga aku dapat lalui 2014 ini dengan iman di dada. Aku yakin Allah akan memberikan tarbiyah yang hebat kepada aku macam tahun lepas cuma sejauh mana aku betul-betul bersedia untuk menempuh pengembaraan tahun ini pulak. 

Okay..mukadimah kemain panjang...haha. Almaklumlah dah lama tak menulis. Lepas gian la katakan. Ohoi~

Back to the main point sebenarnya, aku nak cerita apa yang aku belajar balik summer di Malaysia. Alhamdulillah Allah beri aku peluang banyak full barokah untuk aku mengeratkan hati aku dengan family. Alhamdulillah rasa manis sangat sampai kat Auckland pon homesick lagi...huhu. 

Aku sangat hargai apa yang ayah aku bagitau kat aku waktu aku jalan-jalan dengan family. Waktu tu, dalam kereta nak pergi utara kot. Ayah aku kata; 

"Kebenaran itu harus ditegakkan."

Biarlah apa yang berlaku kebenaran itu harus ditegakkan. Jangan kita menjadi seperti sesetengah orang hanya tahu angguk dan geleng-geleng taat setia taqlid buta. Fikir dan fikir apa ia betul atau tidak. Kalau benar, maka iyakan. Kalau salah, maka tegakkan kebenarannya. (Bila tulis ini teringat satu lagi hiphop angguk geleng tu..waktu zaman jahiliyah dok dengaq lagu tu kat radio. Maybe penulis lirik tu pon nak tegakkan kebenaran). 

Sebelum ini, aku banyak dah dengar pasal kebenaran atau AlHaq. Dengar dalam Manusia & Kebenaran (karya Syeikh Al-Qardhawi), dengar dalam Muqadimah Tafsir Fi Zilal (karya Syed Qutb) dan waktu itu aku faham kebenaran itu adalah Allah dan Islam. Betul je takde salah pun. Itulah kebenaran. Bila summer kali ini, aku dengar sendiri apa yang masyarakat di sekeliling aku cakap, (iyalah dah lama tak balik malaysia) makna kebenaran atau alHaq itu semakin luas. Islam itu sendiri luas maknanya. Mana tak luaskan, Islam itu sendiri hidup kita. 

Ayah aku kata, kita ini kena tegakkan kebenaran. Jangan pakai ikut apa orang kata. Kak S pernah cakap, bila kita dapat sesuatu, fikir jangan ikut saja. Tanya kenapa. Kita kan generasi Y..so tanya banyak kali, "Why? Why? Why?"

Okay, lawak hambar. Biasalah lawak Al-Akh katakan..ecehhh (benda ini baru belajar bila selalu sgt baca post mantap diorang..hehe)

Baiklah, apa yang aku nak cakap eh? Cubalah relate dengan kehidupan kita. Kita akan diuji, mungkin bila dah kerja, boss kita suruh buat benda yang salah, jadi kita kena tegakkan alHaq. Hatta, kalau kita nampak pakcik lari dengan anak dia kejar bas, kita buat dont know sambil tengok diorang lari padahal kita boleh je berhentikan bas hanya dengan mengangkat punggung kita dan memberi signal pada driver bas, kita kena tegakkan dengan menolong pakcik itu dan anaknya. (benda ini pernah berlaku pada aku..sumpah rasa bersalah sampai sekarang..T_T) 

Pointnya harap dapat. Kebenaran itu perlu ditegakkan. Dari seremeh-remeh benda hingga sebesar-besar hal seperti Allah dan Islam. 

Aku menulis untuk mengingatkan diri aku dan kita bersama. Moga bermanfaat di akhirat kelak. Itu je kot. Tahniah buat anda yang berjaya membaca tulisan merepeks tahap dewa aku ini. 

No comments: